Koulumatka pyöräillen

Pyörän valinta lapselle on tärkeä päätös!

Pyörän valinta lapselle on tärkeä päätös!

Pyöräily aloitetaan jo varhain lapsena, joten on tärkeää, että lapsella on turvallinen ja laadukas menopeli. Koululaisen oma polkupyörä tarjoaa itsenäisyyttä ja vapautta, lujittaa itsetuntoa sekä lisää liikuntaa ja harrastusmahdollisuuksia. Se, minkälaisen polkupyörän lapsen koulumatkalle hankkii, onkin merkittävä valinta, jossa on huomioitava useita seikkoja lapsen mukavuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Ota huomioon ainakin nämä seikat

Pyörän koko

Turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että pyörä on koululaiselle sopivan kokoinen. Lapselle ei kannata ostaa pyörää kasvuvaralla: liian isoa tai pientä pyörää voi olla hankala hallita ja täten se voi koitua jopa vaaralliseksi. Pyöräkauppojen asiantunteva henkilökunta auttaa mielellään valitsemaan oikean kokoisen pyörän lapsellesi.

Pyörän valinnassa tärkeää on valita oikean kokoinen pyörä lapselle.
Pyörän valinnan lisäksi tarpeellisin turvallisuusvaruste on pyöräilykypärä.

Varusteet

Tarpeellisin turvallisuusvaruste on pyöräilykypärä. Kypärä suojaa kaikkein tärkeintä eli lapsen päätä esimerkiksi kaatumistilanteissa. Hanki lapselle kypärä, joka istuu hyvin ja jota on mukava käyttää.

Varmista, että pyörässä on riittävästi heijastimia, soittokello sekä hämärän tullen etu- ja takavalo. Pimeällä heijastinliivi on hyvä lisä ja auttaa muita tienkäyttäjiä huomaamaan pienemmänkin pyöräilijän. Lisäksi lokasuojat pitävät vaatteet kuivempina ja siistimpinä märillä kurakeleillä.

Huolehdi siitä, että lapsi osaa lukita pyörän koulupäivän ajaksi ja säilyttää sitä koulussa pyörille tarkoitetussa paikassa. Lukon valinnassa kannattaakin keskittyä siihen, että sitä on helppo käyttää. Runkolukon lisäksi voi hankkia lisälukitusta varten esimerkiksi vaijerilukon.

Opeta liikennesäännöt

Ennen kuin lapsi alkaa käyttää pyörää koulumatkoilla itsenäisesti, kannattaa reittiä harjoitella yhdessä. Mieti yhdessä lapsen kanssa turvallinen reitti kouluun – ­­­vältä vilkkaasti liikennöityjä teitä ja valitse mieluiten pyöräilyreittejä ja pyöräteitä.

Tutustu myös Liikenneturvan vinkkeihin liikenteessä pyöräilyyn.

Pyörän valinta ja liikenne sääntöjen opettaminen lapselle on tärkeää.
Pukeudu sään mukaan.

Säänmukainen pukeutuminen

Lapsella olisi hyvä olla sopiva vaatetus pyöräilyyn eri sääolosuhteissa. Sadevarusteet ja muut lämpimät vaatteet ovat tärkeitä, jotta pyöräily on miellyttävää ja vaatteet kuivat koulupäivän ajan.

Pyörän kunnossapito

Tarkasta säännöllisesti lapsen pyörän kunto ja huollata sitä ainakin kerran vuodessa. Varmista, että jarrut, renkaat ja ketjut ovat kunnossa. Säännöllinen huolto pitää pyörän turvallisena ja näin se säilyy hyväkuntoisena myös seuraavalle käyttäjälle.

Säännöllinen huolto pitää pyörän turvallisena ja näin se säilyy hyväkuntoisena myös seuraavalle käyttäjälle.

Jalkajarru vai käsijarru?

Jarruvalinta on kysymys, joka monesti mietityttää lapsen pyörän valinnassa. Se, minkälainen jarru on hyvä lapsen pyörään, riippuu lapsen iästä, taitotasosta ja käyttötarkoituksesta. Huomioi aina lapsesi taitotaso jarrujen käytössä – joillekin lapsille voi olla helpompi jarruttaa käsijarrulla, kun taas toiset voivat tuntea olonsa turvallisemmaksi jalkajarrua käyttäessä.

Jalkajarrua voi olla monesti helpompi käyttää, ja se sopii paremmin nuoremmille lapsille, jotka vasta opettelevat pyöräilyä. Jalkajarrulla jarruttaminen vaatii vain jalkojen painamista jarrupolkimiin, mikä voi olla luontaisempaa nuorille pyöräilijöille.

Käsijarru vaatii hieman enemmän koordinaatiota, joten se on usein parempi vaihtoehto nuorelle pyöräilijälle, joka on jo hankkinut enemmän pyöräilykokemusta.

Monissa pyörämalleissa on sekä käsi- että jalkajarru. Tämä antaa mahdollisuuden harjoitella molempien jarrujen käyttämistä.

Tutustu lasten pyöriin

Helkama Merida KTM

Tilaa uutiskirje

Kuule uutuuksista, tapahtumista ja parhaista pyöräilyvinkeistä ensimmäisenä!

Valitse näytettävät kentät
  • Kuva
  • Hinta
  • Tekniset tiedot
Klikkaa vertailun ulkopuolella jos haluat piilottaa vertailun
Vertaa