Miksi kannattaa valita suomalainen sähköpyörä?

suomalainen sähköpyörä valmistuu Helkaman tehtaalla Hangossa.

Kurkista suomalaisen klassikon kulisseihin – täällä valmistuvat kaikkien tuntemat polkupyörät

Huomaat eron arjessa, kun sähköpyörä on suunniteltu Suomen olosuhteisiin yli sadan vuoden kokemuksella.

Helkaman pyörätehdas on hankolainen instituutio, joka on seissyt samalla paikalla jo 60-luvulta saakka.

Yli sadan vuoden kokemuksella polkupyöriä valmistavan kotimaisen perheyrityksen tarina on ainutlaatuinen – kuka muu tuntisi suomalaisten pyöräilijöiden toiveet ja tavat paremmin?

Ulkoapäin tehdas näyttää edelleen samalta, mutta sisällä on tehty mittavia investointeja ja modernisointia. Helkaman perheelle on tärkeää, että tuotanto pysyy jatkossakin Hangossa.

– Kiinteistöä on laitettu kuntoon ja katto on uusittu. Kokoonpano- ja polkupyörälinjat ovat uusia. Rakenteilla on uusi maalauslinja, kertoo tuotantopäällikkö Dennis Karlsson.

Suomen suurimmalla pyörätehtaalla valmistetaan vuodessa yli 25 000 pyörää, ja myyntialue kattaa koko maan Hangosta Ivaloon.

Karlsson kehuu Helkaman yhteisöllisyyttä ja avointa tunnelmaa. Täällä omistaja saattaa tassutella tehtaalle muiden joukkoon koska tahansa.

Tehtaalla selkein trendi on sähköpyörä, joka oli aiemmin vain sivutuote. Nyt se on Helkaman ylivoimainen päätuote: kuudessa vuodessa myynti on kymmenkertaistunut.

– Päätimme panostaa sähköpyöriin jo ennen pandemiaa neljä vuotta sitten. Luotimme siihen, että sähköpyörät ovat meidän juttu ja Suomen markkinoilla on kasvunvaraa.

Helkaman tuotantopäällikkö Dennis Karlsson kertoo Miksi kannattaa valita suomalainen sähköpyörä

Made in Hanko – suomalaiset sähköpyörät

Helkaman vahvuus on laaja mallisto, josta löytyy sopiva pyörä kaikkien tarpeisiin maastoon ja kaupunkiin. Pyörät valmistetaan lähellä omia markkinoita ja asiakkaita.

– Tuotantojärjestys muuttuu vaikka muutamassa tunnissa. Jos joku väri on suositumpi, iltapäivällä se voi olla jo tuotannossa ja seuraavana päivänä liikenteessä, sanoo Karlsson.

Suomalainen valmistaja osaa huomioida tuotekehityksessä Suomen olosuhteet. Monet pyöräilevät ympäri vuoden säästä riippumatta.

– Tiedämme, mikä toimii. Pyörien suunnittelussa huomioidaan nastarengasvalmius sekä irrotettavat akut, jotka voidaan tuoda pakkasesta sisälle lämpimään ladattavaksi.

Vastuullisuudesta huolehtii Helkamalla oma työryhmä. Kaikessa tekemisessä pyritään kestävyyteen ja pitkään elinkaareen. Komponenteissa ollaan riippuvaisia ulkomaisista valmistajista, mutta tehtaalla on tehty kaikki voitavat parannukset.

– Aurinkopaneelit, huolellinen kierrätys, öljylämmityksestä luopuminen, led-valot ja sähköpakettiautot ovat tästä muutamia esimerkkejä.

Käsityö yllättää Helkaman tehtaalla

Helkaman tehtaalla vedetään opastettuja kierroksia ryhmille, yrityksille ja opiskelijoille. Viime vuoden lokakuussa järjestetyt avoimet ovet houkuttelivat parin päivän aikana noin 500 kävijää.

Tehdaskierroksen aikana vieraat näkevät polkupyörän valmistusprosessin komponenttivarastosta aina siihen hetken hetkeen saakka, kun valmis pyörä odottelee noutoa.

Karlssonin mukaan yksi asia yllättää kävijät aina: pyörien tuotanto on käsityötä, jonka takana ovat oikeat ihmiset, eivät robotit ja koneet.

Ainoasta automatisoinnista vastaa rihtauskone, joka huolehtii esimerkiksi pinnojen kiristyksestä. Ilman käsipareja tuotanto Hangossa ei pyörisi.

– Ihmiset toteavat aina, etteivät ole tienneet pyörien valmistuksen olevan niin tarkkaa käsityötä. Sen avulla valvomme laatua ja voimme korjata mahdolliset virheet heti.

Helkamalla ollaan ylpeitä Hangon pyörätuotannon pitkästä historiasta. Tehtaaseen ollaan valmiita investoimaan, jotta tuotanto säilyisi jatkossakin samassa paikassa.

– Tehdas on instituutio sekä Hangolle että Helkamalle. Tietyt vahvat arvot ovat osa perheyritystä ja sen kulttuuria, sanoo Helkaman myynti- ja markkinointijohtaja Juha Lauhamaa.

Lauhamaa kertoo ensimmäisen vierailunsa tehtaalle tehneen häneen suuren vaikutuksen. Työvaiheita tehtiin hymyssä suin ja tarkalla ammattitaidolla.

– Ihmisten ammattiylpeys ja käsityö, jolla pyöriä tehdään, tuntuu tässä ajassa valtavan hienolta. Osalla on takana jopa yli 30 vuoden työura Helkamalla.

Suomalainen sähköpyörä kulkeekin keskimäärin 20 osaavan käsiparin kautta matkalla komponenteista valmiiksi tuotteeksi.

Klassikot ja uutuudet valmistuvat saman katon alla

Perinteiset pyörämallit ja uudet trendit kohtaavat Hangon tehtaalla. Helkaman klassikot kuten Jääkäri, Ainotar ja Aino valmistuvat nykyään myös sähköisinä versioina.

– Se kuvastaa hyvin yrityksen kaarta. Osaamme uudistua, mutta emme unohda historiaa, sanoo Karlsson.

Kun Karlsson aloitti työt Helkamalla, suosituin pyörämalli oli Jopo. Sillä on yhä paikkansa erityisesti kesäpyöränä.

– Jopo on klassikko, joka ei kuole. Tuotanto pyörii edelleen ympäri vuoden, sen mittakaava vain on muuttunut.

Näin suomalaiset ihastuivat sähköpyöriin

Vuonna 2022 Helkama myynnistä reilusti yli puolet muodostui sähköpyöristä. Uusi sähköpyörä valmistuu Hangon tehtaalla 4–5 minuutin välein.

Suosiota on Karlssonin mukaan kasvattanut eniten tietoisuuden lisääntyminen. Ihmiset ovat huomanneet, että sähköpyörä on käytännöllinen ja hauska apuväline arkeen.

– Polttoaineen hinta ja vihreät arvot vaikuttavat myös sähköpyörätrendiin. Monessa kodissa mietitään, hankitaanko toisen auton sijaan sähköpyörä.

Työsuhdepyörien verouudistus näkyy sähköpyörien myynnissä. Polkupyöräetu on verovapaata tuloa 1 200 euroon saakka, mikä tekee kulkupelin hankinnasta edullisempaa.

Sähköpyörien tuotantoa kiusannut komponenttipula on myös paranemaan päin.

– Tilanne on huomattavasti parempi kuin viime vuonna. Yksittäiset komponentit aiheuttavat edelleen murheita, mutta tuotantoa ei tarvitse himmata, kertoo Karlsson.


Valitse oikeanlainen työmatkapyörä!

Työmatkapyöräily ja sähköpyörien kehitys ovat saaneet monet innostumaan työsuhdepyörästä – eikä ihme: kunto kohoaa, mieli virkistyy, luonto kiittää ja rahaakin säästyy. Työmatkapyöräily vapauttaa myös julkisen liikenteen aikatauluista ja parkkipaikkojen etsimisestä. Oikeanlaisella pyörällä ja hyvillä varusteilla työmatkasta tulee nopeasti arkesi suosikkihetki. Helkaman laajasta valikoimasta löytyy pyörä jokaiselle työmatkalle.

Helkama Merida KTM

Tilaa uutiskirje

Kuule uutuuksista, tapahtumista ja parhaista pyöräilyvinkeistä ensimmäisenä!

Valitse näytettävät kentät
  • Kuva
  • Hinta
  • Tekniset tiedot
Klikkaa vertailun ulkopuolella jos haluat piilottaa vertailun
Vertaa