Vastuullisuus

Miten vastuullisuus huomioidaan Helkaman sähköpyörien valmistuksessa?

Sähköpyörät ovat nykyään Helkaman päätuote: reilusti yli puolet Hangon tehtaalla valmistuvista pyöristä ovat nykyään sähköpyöriä. Yli 100 vuotta vanha perheyritys pyrkii jatkuvasti edistämään kestävyyttä ja vastuullisuutta niin sähköpyörien valmistuksessa kuin kierrätyksessäkin.

Miksi Helkaman sähköpyörä on vastuullinen valinta?

Helkaman sähköpyörä on tehty kestämään kaikissa keleissä

Tärkein tekijä sähköpyörän vastuullisuuden kannalta on se, että sitä käytetään mahdollisimman paljon ja pitkään. Helkama tuo markkinoille vain laadukkaita tuotteita, joilla poljetaan vuosikausia ja tuhansia kilometrejä – hyvänä esimerkkinä 60- ja 70-luvun jopot, joilla poljetaan tänäkin päivänä.

Helkaman sähköpyörien suunnittelussa ja valmistuksessa on huomioitu Suomen vaihtuvat kelit, joten pyöräily onnistuu vuoden ympäri – ja luonto kiittää joka kerta, kun auto jää kotiin. Käytössä kuluvia osia, kuten jarrupaloja, renkaita ja ketjuja vaihtamalla sekä säännöllisellä huoltamisella sähköpyörä on pitkäikäinen kumppani. Kaikki muutkin Helkaman sähköpyörien osat ovat helposti vaihdettavissa tarpeen tullen. Akun vaihto tulee yleensä kysymykseen vasta tuhansien kilometrien jälkeen.

Helkama tuntee jokaisen pyörän

Helkaman tehtaalla tiedetään tarkasti, mistä ja kenen komponenteista mikäkin pyörä on tehty. Komponenteissa luotetaan isoihin maailmanluokan toimijoihin, joilla on omat tarkat laatuprosessinsa. Tämä tarkoittaa myös, että Helkaman sähköpyörän huolto ei jää varaosien tai tuen puutteesta kiinni: jos tarvetta on, apua saa Helkaman jälleenmyyjiltä tai suoraan Helkamalta. 

Helkaman sähköpyörien tärkeimmät komponenttien toimittajat:

 • Akut ja moottori: Shimano
 • Renkaat: Schwalbe
 • Vaihteet: Shimano
 • Jarrut: Shimano
Pitkä kokemuksemme näkyy ja tuntuu jokaisessa valmistamassamme Helkamassa. Kaikki Helkama sähköpyörät suunnitellaan ja valmistetaan Hangossa.
Pitkä kokemuksemme näkyy ja tuntuu jokaisessa valmistamassamme Helkamassa. Kaikki Helkama sähköpyörät suunnitellaan ja valmistetaan Hangossa.

Kotimainen valmistus säästää luontoa

Suurimmassa osassa komponentteja Helkama on muiden pyörävalmistajien tavoin riippuvainen ulkomaisista valmistajista, sillä Euroopasta – saati Suomesta – ei tällaista teollisuutta valitettavasti löydy. Niin paljon kuin voidaan, Helkama hyödyntää kotimaista ja eurooppalaista tuotantoa.

Ympäristön ja päästöjen kannalta on kuitenkin parempi, että Suomessa suunnitellut pyörät myös kootaan Suomessa, sillä yksittäisten komponenttien kuljettaminen rahtikonteissa on huomattavasti taloudellisempaa kuin kokonaisten pyörien kuljettaminen maailman toiselta puolelta.

Hangon tehtaalla huolehditaan kierrätyksestä ja energiaystävällisyydestä

Helkaman kaikki sähköpyörät valmistetaan Hangon tehtaalla, missä pyritään huomioimaan ympäristöystävällisyys pienissäkin asioissa.

Pyörien valmistuksesta ei tule juuri lainkaan hukkaa, joten ehdottomasti suurin osa tehtaan jätteestä on komponenttien pakkausmateriaalia – siis pääosin pahvia. Sekajätettä syntyy huomattavan vähän ja tehtaan jätteiden kierrätysaste onkin n. 95 %. Tuotannossa ei käytetä mitään vaarallisia aineita ja esimerkiksi maalit ovat aina vesiohenteisia. Tuotantotiloissa on luovuttu öljylämmityksestä ja hyödynnetään 100 % uusiutuvaa sähköä. Tehtaan katolla on aurinkopaneelit, sisätiloissa led-valaisimet ja myös pakettiautot kulkevat nykyään sähköllä. Helkaman pyörät valmistetaan pääosin käsityönä, joten varsinaisia tehdaskoneita on hyvin vähän. Tämä sekä säästää energiaa että takaa pyörien laadun.

Helkama- pyörät tehdään aurinkosähkön voimalla. Helkaman tehtaan katolle on asennettu Hangon suurin aurinkovoimala.
Helkama- pyörät tehdään aurinkosähkön voimalla. Helkaman tehtaan katolle on asennettu Hangon suurin aurinkovoimala.

Helkama on kotimainen perheyritys

Helkama on yli 100-vuotias suomalainen perheyritys, joka valmistaa kaikki sähköpyöränsä Suomessa, Hangon tehtaalla. Sähköpyöriä Helkama on valmistanut jo 25 vuotta. Helkamalla on yhteensä n. 75 työntekijää, joista noin 50 työskentelee tuotannossa. Kotimaisena yrityksenä Helkama maksaa veronsa Suomeen ja haluaa huolehtia sosiaalisesta vastuustaan muun muassa huolehtimalla työntekijöidensä hyvinvoinnista, työturvallisuudesta ja koulutuksesta sekä työllistämällä ihmisiä erilaisilla taustoilla.

Kierrätyksestä huolehditaan tarkasti

Sähköpyörien litiumakkujen valmistaminen kuormittaa ympäristöä, joten on äärettömän tärkeä huolehtia akkujen kunnosta sekä kierrättää ne oikein. Helkamalla on sopimus palveluyhtiön kanssa, joka huolehtii akkujen kierrätyksestä. Toinen palveluyhtiö taas huolehtii mm. moottorien, laturien ja ohjausyksiköiden kierrätyksestä. Kuluttaja voi toimittaa vanhan sähköpyörän akkunsa pyöräliikkeeseen, josta se toimitetaan eteenpäin tai oman kunnan lajitteluasemalle.

Sähköpyörästä saa pitkäikäisen kaverin huoltamalla ja osia vaihtamalla, mutta mikäli vanhasta sähköpyörästä haluaa eroon – ja se yhä toimii – kannattaa sitä ensin tietysti tarjota eteenpäin. Mikäli pyörä on niin pahasti hajonnut, ettei siitä enää ole menopeliksi, tulisi akku irrottaa ja toimittaa jäteasemalle isojen litiumakkujen keräyspisteeseen. Itse sähköpyörä kannattaa toimittaa niin ikään jäteasemalle tai kierrätyskeskukseen, sillä moottori- tai sähköosia ei tule itse lähteä irrottamaan.

Teemme jatkuvaa kehitystyötä, jotta mahdollisimman suuri osa 
tehdasjätteestämme päätyy joko uusio- tai hyötykäyttöön.
Teemme jatkuvaa kehitystyötä, jotta mahdollisimman suuri osa tehdasjätteestämme päätyy joko uusio- tai hyötykäyttöön.

Miten pyöräilijä voi itse huolehtia vastuullisuudesta?

Lataa akku oikein

Jokaisen litiumakun valmistaminen kuormittaa ympäristöä, joten on tärkeää, että akku kestää mahdollisimman pitkään. Toimintakykyyn ja pitkäikäisyyteen vaikuttaa merkittävästi se, miten hyvää huolta akusta pidetään.

 • Irrota akku aina käytön jälkeen ja lataa se aina huoneenlämmössä.
 • Kun tuot akun kylmästä sisätiloihin, odota hetki ennen sen lataamista.
 • Älä päästä akkua täysin tyhjäksi, eikä toistuvasti edes alle 20 % varauksen.
 • Jos pyörä seisoo pitkään käyttämättömänä, lataa akkua muutaman kuukauden välein.
 • Älä säilytä akkua myöskään aivan täytenä. Optimaalinen säilytysvaraus on n. 50-70 %.
 • Älä koskaan jätä akkua tyhjänä pakkaseen. Se voi tuhota akun.
Akkua ei tulisi koskaan jättää latautumaan yksin ja lataamiseen pitää aina käyttää akun omaa laturia.
Akkua ei tulisi koskaan jättää latautumaan yksin ja lataamiseen pitää aina käyttää akun omaa laturia.

Huolehdi akun kierrätyksestä

Oikein käytettynä Helkaman sähköpyörän akku kestää tuhansia kilometrejä, mutta sitten kun tulee aika vaihtaa akku, on tärkeää viedä vanha akku kierrätykseen. Voit toimittaa sen lajitteluasemalle maksutta.

Huolla pyörääsi säännöllisesti

Kuten perinteinenkin pyörä, myös sähköpyörää kaipaa säännöllistä huoltoa, jotta se pysyy kunnossa ja välttyy isommilta ja yllättäviltä ongelmilta.

Sähköpyörän säilytys ja huolto

Sähköpyörän omatoiminen huolto ei juuri poikkea perinteisestä polkupyörästä: pyörän puhdistaminen, renkaiden pumppaaminen ja ketjujen öljyäminen on hyvä tehdä säännöllisesti. Moottorin ja akun huoltaminen sekä ohjelmistopäivitykset tulee sen sijaan jättää ammattilaiselle. Akun säilyttäminen ja lataus oikein on olennaista sähköpyörän kestävyyden ja pitkäikäisyyden kannalta.


Helkama Merida KTM

Tilaa uutiskirje

Kuule uutuuksista, tapahtumista ja parhaista pyöräilyvinkeistä ensimmäisenä!

Valitse näytettävät kentät
 • Kuva
 • Hinta
 • Tekniset tiedot
Klikkaa vertailun ulkopuolella jos haluat piilottaa vertailun
Vertaa