Sähköpyörien vakuuttaminen

Minkälainen vakuutus sähköpyörälle?

Tarvitseeko sähköpyöräsi liikennevakuutuksen? Kattaako kotivakuutus sähköpyörän rikkoutumisen? Miten suojaan sähköpyörääni varkailta? Tältä sivulta löydät neuvoja!

Sähköpyörän vakuuttaminen riippuu pyörän tehosta ja maksiminopeudesta. Toisin kuin muiden ajoneuvojen kohdalla, sähköpyörän painolla ei ole ratkaisevaa merkitystä liikennevakuutuslain muutoksen (1.6.2024) jälkeenkään, sillä liikennevakuutuksen ulkopuolelle jäävät sähköavusteiset polkupyörät, joita on valtaosa markkinoilla olevista sähköpyöristä.

Enintään 250 W ja max 25 km/h – Kotivakuutus

Valtaosa markkinoilla olevista sähköpyöristä kuuluu tähän sähköavusteisten polkupyörien luokkaan, näin myös kaikki Helkaman sähköpyörät. Sähköavusteisen polkupyörän moottorissa on tehoa enintään 250 W ja sähköavustus kytkeytyy pois päältä, kun pyörä saavuttaa 25 km/h nopeuden. Polkematta sähköavusteiset pyörät voivat kulkea enintään 6 km/h niin sanotulla lähtöavustuksella. Pyörän painolla ei ole vaikutusta, jos muut ehdot täyttyvät. Sähköavusteiset polkupyörät kuuluvat kotivakuutuksen piiriin, eivätkä tarvitse liikennevakuutusta.

Enintään 1kW ja max 25 km/h – Liikennevakuutus, ei rekisteröintiä

Sähköpyörät, joiden teho on enintään 1kW ja avustus kytkeytyy pois päältä 25 km/h nopeudessa, ovat virallisesti moottorilla varustettuja polkupyöriä. Nämä tarvitsevat lakisääteisen liikennevakuutuksen, mutta niitä ei tarvitse rekisteröidä.

Yli 1kW tai yli 25 km/h – Liikennevakuutus ja rekisteröinti

Sähköpyörät, joiden teho on yli 1kW tai niiden sähköavustus avustaa yli 25 km/h nopeudella, eivät ole tieliikennekelpoisia polkupyöriä, vaan ne rekisteröidään mopoiksi. Niille on hankittava tieliikennelain mukaan liikennevakuutus. Lisäksi kannattaa ottaa vapaaehtoinen kaskovakuutus.

Kotivakuutuksissa on eroja sähköpyörien suhteen

Eri vakuutusyhtiöiden kotivakuutuksissa on eroja, joten kannattaa lukea tarkasti oman kotivakuutuksen ehdoista, miten ne suhtautuvat sähköavusteisiin pyöriin*. Eroja on esimerkiksi korvausrajoissa eli siinä, minkä arvoisia pyöriä korvataan kotivakuutuksen kautta.

Koska vakuutuksissa on eroja, seuraavat vastaukset ovat yleisluontoisia ja jokaisen on syytä tarkistaa oman vakuutusyhtiön ehdot.

Korvaako kotivakuutus, jos sähköpyörällä* kolaroi?

Lähtökohtaisesti kotivakuutuksiin kuuluu vastuuvakuutus, ellei sitä ole halunnut jättää pois. Vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, jotka sähköpyöräilijä aiheuttaa ulkopuolisille henkilöille tai ulkopuoliselle omaisuudelle. Tämä korvaa myös vuokratulla sähköpyörällä aiheutettuja vahinkoja, joista pyöräilijä on korvausvelvollinen.  Pyöräilijälle itselleen sattuneita vahinkoja korvataan hänen mahdollisesta tapaturmavakuutuksestaan.

Korvaako kotivakuutus, jos sähköpyörä* varastetaan tai rikotaan?

Jos vakuutukseen sisältyy irtaimiston rikosturva, se lähtökohtaisesti korvaa lukittujen sähköpyörien varkaudet ja ilkivallan. Korvauksen saaminen edellyttää yleensä rikosilmoituksen tekemistä.

Korvaako kotivakuutus, jos sähköpyörä* hajoaa käytössä?

Lähtökohtaisesti kotivakuutus ei korvaa, jos pyörä menee rikki tavanomaisessa käytössä tai kulumisen seurauksena. Mikäli pyörä vaurioituu vahingon seurauksena, esimerkiksi kaatuessa, kotivakuutus yleensä korvaa.

* Kotivakuutuksen piiriin kuuluvat vain enintään 250 W tehoiset sähköpyörät, joiden avustus kytkeytyy pois päältä 25 km/h nopeudessa. Näiden virallinen termi on sähköavusteinen polkupyörä.

Sähköpyörän lukitseminen

Sähköpyörät kiinnostavat varkaita, joten ne on syytä lukita huolella ja säilyttää mahdollisimman turvallisessa paikassa.

Sähköpyörä kannattaa aina lukita lujalla kaari- tai ketjulukolla johonkin kiinteään ja lujaan kohteeseen, kuten aitaan tai tankoon. Vie lukko sekä rungon että kiekkojen läpi niin, että mahdollisen varkaan työkaluille jää mahdollisimman vähän tilaa.

Sähköpyörä kannattaa aina lukita lujalla kaari- tai ketjulukolla johonkin kiinteään ja lujaan kohteeseen, kuten aitaan tai tankoon. Vie lukko sekä rungon että kiekkojen läpi niin, että mahdollisen varkaan työkaluille jää mahdollisimman vähän tilaa.

Ei ole mitenkään huono idea lukita pyörää kahdella eri lukolla – jo näiden näkeminen voi saada varkaan perääntymään, koska kahden lukon tuhoaminen vie aikaa.

Aina, kun mahdollista sähköpyörä kannattaa tietysti säilyttää lukollisessa suljetussa tilassa, tällöinkin lukittuna. Kaupungilla ollessa taas kannattaa suosia valoisia alueita, jolla liikkuu ihmisiä. Kannattaa myös suosia paikkoja, joissa on turvakameroita.

Muista aina ottaa mukaasi kaikki irrotettavat pienet osat ja tavarat! Huomaathan, että sähköpyörän oikeaoppinen säilyttäminen vaikuttaa myös sen käyttöikään.


Artikkelissa käytetyt lähteet: Liikennevakuutuskeskus, Traficom, OP Pohjola, LähiTapiola, IF, Turva

Helkama Merida KTM

Tilaa uutiskirje

Kuule uutuuksista, tapahtumista ja parhaista pyöräilyvinkeistä ensimmäisenä!

Valitse näytettävät kentät
  • Kuva
  • Hinta
  • Tekniset tiedot
Klikkaa vertailun ulkopuolella jos haluat piilottaa vertailun
Vertaa