Useamman päivän pyöräretket kutsuvat
Useamman päivän pyöräretket kutsuvat – Mitä kannattaa huomioida?
Useamman päivän pyöräretki on yksi ihanimmista tavoista tutkia uusia maisemia, piipahdella pienissä kylissä, löytää kätkettyjä helmiä – ja haastaa itseään sopivasti. Retkeilemään voi lähteä maanteitä pitkin tai suunnata sora- ja metsäteille luonnon keskelle. Kesä-Suomesta löytyy jokaiselle sopivat reitit ja retket.
Minkälainen pyörä sopii useamman päivän pyöräretkille?
Paras pyörä retkelle riippuu omista mieltymyksistä, reiteistä sekä tavaran määrästä.
Useamman päivän retkistä ei yleensä selviä pelkällä selkärepulla – joka sitä paitsi voi hiostaa epämukavasti. Pyörän valinnassa kannattaakin huomioida tavaroiden kuljetus.
Viime vuosina suosioon on noussut ns. bike packing, mikä tarkoittaa retkipyöräilyä, jossa tavarat pakataan kiinni polkupyörään esimerkiksi etu- ja satulalaukuilla. Bike packingissa ajetaan usein polkuja ja metsäautoteitä pitkin, joten siihen sopii erityisesti leveärenkaiset maastopyörät ja fatbiket, sähköavustuksella tai ilman.
Perinteisempi tyyli on retkeillä päällystettyjä teitä pitkin ja kuljettaa tavarat tavaratelineeseen kiinnitettyihin laukkuihin. Tällaiseen retkeilyyn sopii erinomaisesti hieman ohutrenkaisemmat pyörät, kuten gravel-, cyclo cross-, hybridi- tai kaupunkipyörät.
Sähköpyörä on tietysti siitä oivallisin retkikaveri, sähköpyörä mahdollistaa vielä pidempiä reissuja, ilman huolta jaksamisesta. Pidemmillä reissuilla tavaraa on mukana sen verran, että sähköpyörä keventää myös mukavasti kuorman kanssa ajamista.
Mitä kannattaa pakata mukaan?
Useamman päivän retkilläkin tyylejä on monia; toiset menevät pienimmällä mahdollisella varustuksella, toiset taas haluavat varautua monenlaisiin eri tilanteisiin ja kuljettaa mukana ehkä pientä retkiluksustakin. Valitse siis oma tyylisi (laukkujen sallimissa rajoissa)!
Huolehdi kuitenkin, että mukana kulkee ainakin nämä:
- Pyöräilyvarusteet ja aurinkolasit
- Pieni setti pyörän paikkaus- ja korjausvälineitä, varasisärengas sekä käsipumppu
- Pieni ensiapusetti, muista punkkipihdit!
- Varavirtalähde puhelimen lataamiseen + latausjohto
- Sadevarusteet
- Aurinkorasvaa ja hygieniatarvikkeet
- Uimapuku ja pieni retkipyyhe kuuluvat kesäretkille
- Pari vesipulloa, joita voit täyttää matkan varrella
- Hätävaraevästä: energiapatukoita, pähkinöitä, suklaata
- Vaihtovaatteet pyöräilyn jälkeisiin iltoihin. Muista ottaa myös lämmintä, esim. kevytuntuvatakki menee pieneen tilaan ja on lämmin
- Pieneen tilaan menevät vaihtokengät tai sandaalit, jotta pyöräilykengissä ei tarvitse viettää koko aikaa
- Mikäli yövyt telttaillen, tarvitse toki retkeilyvarusteet eli teltan tai riippumaton, makuupussin ja -alustan sekä ruoanvalmistusvälineet


Minkälaisia matkoja ja teitä kannatta polkea?
Reittivalinnat riippuvat sekä pyörästäsi, mielihaluistasi että kunnostasi. Sorateille ja metsäpoluille kannattaa suunnata leveärenkaisella pyörällä ja seikkailumielellä. Tällöin omasta suunnistustaidosta on apua, sillä polut ja pienet metsätiet eivät useinkaan näy kartoissa. Päivämatkat ovat tällöin myös lyhyempiä, sillä maastossa eteneminen on hitaampaa ja raskaampaa.
Maanteitä ja pyöräilyteitä pitkin kulkiessa reittien suunnittelu ja noudattaminen on helpompaa ja matka rullaa nopeammin, vaikka mäkisyydellä ja tuulten suunnalla onkin tähän iso vaikutus.
Maanteistä kannattaa vältellä isoja ja vilkkaasti liikennöityjä teitä. Yksi- ja kaksinumeroiset valtatiet ovat usein melko vilkkaita ja siksi pidemmän päälle epämukavia ajettavia, riippuen toki esimerkiksi pientareen leveydestä. Pienemmillä teillä taas tien kunto ja päällyste saattavat tehdä ajamisesta hitaampaa, mutta maisemat usein korvaavat menetetyn vauhdin. Kolminumeroisten seututeiden joukosta löytyy usein loistavia retkeilyteitä pyöräilijöille!
Sähköavustus tietysti mahdollistaa huomattavasti pidemmät retket ja takaa, etteivät voimat lopu kesken. Etenkin ilman sähköavustusta, 20–50 kilometrin päiväretki on jo varsin kelpo lenkki satunnaiselle polkijalle ja harrastelijalle. Aktiivipyöräilijälle taas 80–120 kilometrin päivämatkat ovat tavallisia ilman sähköavustustakin. Useamman päivän retkillä kannattaa päivämatkojen pituutta vaihdella ja pitää välissä helpompi ja palauttavampi päivä.
Mitä muuta kannattaa huomioida?
1. Erityisesti useamman päivän retkiä kannattaa suunnitella hieman etukäteen: Mistä mihin polkee kunakin päivänä? Miten pitkiä päivämatkoja? Missä aikoo yöpyä? Mistä saa lisää vettä ja ruokaa? Missä ladata sähköpyörän akku?
Vaikka etukäteen ei suunnittelisi reitin jokaista käännöstä, kannattaa varmistaa, ettei illan tullen tule liian kiire tai väsy ehtiä seuraavaan määränpäähän. Suunnittele mieluummin hieman liian lyhyitä päivämatkoja ja jätä tilaa houkutteleville sivupoluille ja virkistäville uimapausseille.
2. Seurassa on ihana polkea ja etenkin sähköpyörillä hyvinkin erikuntoiset polkijat voivat retkeillä yhdessä. Toisaalta yksinkin kannattaa ehdottomasti uskaltautua matkaan! Yksin polkiessa voit nauttia täydellisestä vapauden tunteesta, kun voit itse päättää sekä vauhdin että reitit. Yksin polkiessa saa usein myös uusia juttukavereita kesäkahviloissa, majapaikoissa ja tien päälläkin.
3. Varmista, että osaat paikata tai vaihtaa sisärenkaan ja laittaa ketjut takaisin paikoilleen, sillä mikään ei harmita niin paljoa kuin matkan tyssääminen pieneen kumirikkoon – etenkin jos edessä on monen kymmenen kilometrin taluttaminen. Kannattaa siis harjoitella muutaman kerran kotona etukäteen!
Mihin suunnata retkipyöräilemään? Tutustu suosikkeihin!
Saariston rengastie
Ehkä Suomen tunnetuin pyöräreitti tarjoaa 250 kilometrin matkalla saaristotunnelmaa, ihastuttavia majoitusvaihtoehtoja ja tietysti lukuisia lautta- ja lossimatkoja Turun saaristossa. Huomaathan, että Saariston rengastie on kokonaan kierrettävissä toukokuusta syyskuuhun. Tarkista lautta- ja lossiaikataulut aina etukäteen!
Rannikkoreitti
150–200 kilometrin mittainen reitti sitoo yhteen Raaseporin, Hangon, Kemiönsaaren ja Salon. Reitti kulkee pääosin jo olemassa olevia kevyen liikenteen väyliä, yleisiä ja yksityisteitä, metsäteitä ja kunnostettuja polkuja pitkin. Reitti sisältää myös yhden venematkan Hangosta Kasnäsiin, joten muista tarkistaa aikataulut etukäteen.
Suur-Saimaan pyöräilykierros
Noin 700 kilometrin mittainen Suur-Saimaan kierros on pyöräilyreittien kuningatar, joka kiertää Suomen kauneimpia järvimaisemia. Matkalla on hiekkatietä ja pitkiäkin nousuja varsinkin Savitaipaleelta Ristiinaan mennessä. Tälle välille kannattaa varata aikaa. Muuten matka taittuu pääosin päällystettyjä ja hiljaisia teitä pitkin.
Pielisen kierros
Noin 250 kilometrin matka Pielisen ympäri kulkee pääosin sorateitä pitkin. Vaativimmat nousut ja laskut löytyvät Kolin kansallispuiston läheisyydestä.
Lakeland by Cycle
Keski-Suomen kolme vuoristomaista mutta sujuvaa ympyräreittiä sora- ja metsäteitä pitkin sopivat sekä majataloja hyödyntäville että telttailijoille. Pituudeltaan reitit ovat 330–440 kilometriä